Lilia Strîmbanu{octombrie 9, 2009}   O româncă a câștigat Premiul Nobel pentru literatură! Asta după ce românii i-au interzis să publice

Herta Muller, scriitoare născută în 1953 într-un sat din Banat, a câştigat astăzi (8 octombrie 2009) Premiul Nobel pentru Literatură. Herta Muller a emigrat în Germania în 1987 şi în prezent locuieşte la Berlin. În 1982, statul comunist român îi interzisese scriitoarei să mai publice!

Herta_Müller_2007 mainJuriul şi-a motivat decizia prin “densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmoşteniţilor”.

Herta Muller este laureată a numeroase premii internaţionale: “Impac Dublin Literary Award”, premiul “Kleist”, premiul “Franz Kafka”, premiul european de literatură Aristeion, premiul literar al Fundaţiei Konrad Adenauer, premiul oraşului Berlin, iar din 1999 figurează aproape în fiecare an printre numele potenţialilor câştigători ai Premiului Nobel pentru literatură.

Tatăl ei a fost un şvab expropriat de autorităţile comuniste. Mama scriitoarei a fost deportată într-un lagăr din Uniunea Sovietică, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Herta Müller a studiat germanistica la Timişoara.

Prietenia cu membrii Aktionsgruppe Banat (”Grupul de Acţiune Banat”), format din studenţi şi scriitori de etnie germană din România, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul comunist, a adus-o în atenţia Securităţii. [1] Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, Herta Müller a fost concediată şi expediată pentru reeducare într-un “mediu muncitoresc sănătos” la întreprinderea “Tehnometal”. Herta Müller a lucrat apoi ca traducătoare. Ulterior, şi-a câştigat traiul lucrând la câteva grădiniţe şi acordând ore particulare de germană. Biografia sa este prezentată în volumul “Regele se înclină şi ucide”.

Volumul de debut, “Niederungen” – “Ţinuturile joase”, a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura, care i-a limitat simţitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania, exact aşa cum fusese scrisă de autoare. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice.

În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.

Surse: Deutche Welle si Wikipedia

Reclame


Nişte analize literare făcute de Securitate asupra operei proaspetei laureate Nobel: http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/Iurie Sanduta says:

Herta Muller de citiva ani se ,,batea,, pentru acest premiu. bravo ei. dar altceva e mai important, nu romanii i-a interzis sa publice cartile . ci a fost unul, Ceausescu.O româncă a câștigat Premiul Nobel pentru literatură! Asta după ce românii i-au interzis să publice

Autoritatile de atunci ne reprezentau pe noi cam cât vă reprezintă Voronin , Tcaciuc si clica l0r pe voi acuma . Căt despre Herta Muller ea nu poate fi numita romănca , provine dintr-un sat svăbesc din Banat si nici nu prea a vorbit romăneste in copilarie a invatat ca lumea limba română cind a ajuns in Timisoara la gimnaziu . Asa ca nu trebuie sa ne asumăm in totalitate victoria ei extraordinara ( oricum a fost nominalizata la Nobel si in ’99) . Binenteles partial e si victoria României pentru ca Herta Muller totusi este o exponenta a literaturii române de limba germană si s-a format in climatul cultural si literar al Timisoarei anilor ’70-’80.Cu siguranta putem fi mindri de reusita ei pentru ca impreuna cu Norman Manea sint fara indoiala cei mai valoroasi scriitori români sau proveniti din România ai momentului.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

et cetera
%d blogeri au apreciat asta: